simpleSAMLphp login


PTE hallgatók győzelme a Parlamentben

A Mint a Parlament elnevezésű törvényalkotó versenyre nevezett idén is a Pécsi Tudományegyetem Ilyen Ez a Politika nevű csapata.

Az orvostanhallgatókból, gyógyszerészhallgatóból és bölcsészhallgatókból álló formáció egészségügyi témával nevezett a versenyre, a megállíthatatlannak tűnő vezető daganatos halálok, a tüdőrák korai kiszűrésére dolgoztak ki törvényjavaslatot. 

A tüdő- és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről szóló törvényjavaslat kidolgozása során mellkassebészt, radiológusokat, népegészségügyi szakembereket és jogászokat is bevontak a munkába. A javaslatuk célja, hogy időben szűrjék ki a tüdőrákot és évente ezreket mentsenek meg ezzel. Európában ugyanis Magyarország az első a tüdőrákos halálozásban, évente 12 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak hazánkban, ezek 80 százaléka azonban már nem műthető, mert későn fedezik fel. A későn felismert daganat legfőbb ellensége tehát az idő. Időben felismerni pedig az amerikaiak, a japánok és a nyugat-európaiak által már tesztelt és bizonyított alacsony dózisú komputeres tomográfiával, azaz LDCT-vel lehet. A csapat szerint a technológia és a lehetőségeink adottak, készen állnak. 

Az LDCT egy a törvényjavaslat 5 támadáspontja közül. Ezzel az egy támadásponttal nemzetközi statisztikák szerint 25%-al lehet csökkenteni a halálozást.  Szűrésre a bizonyítékon alapuló orvoslás eszközét, algoritmusalapú kockázatbecslő alkalmazást, a LungScreen alkalmazást javasolják. A magas kockázatú betegeket felmenő rendszerben LDCT diagnosztikára küldenék. Céljuk a lehető legjobb válasz megtalálása a tüdőrákok korai szűrésére.

Parázs vitákat és egésznapos munkát követően az hallgatói Országgyűlés 57 igen, 45 nem, 1 tartózkodás mellett a tüdő- és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot elfogadta. 

Csapattagok:

ÁOK:

Hetényi Roland, Hanna Dániel, Hajóssy Miklós, Jason Sparks, 

GYTK: 

Krausz Fanni

BTK:

Talabér Ádám, Fébó Albert Jonatán, Mesics Gábor, Szalai Szabolcs, Fejes Alexander, Huber András, Er Szonja, Kaposi Levente, Seiler Tamás, Vezér Tamás, Keszthelyi Rebeka, Rónoki Bertalan, Horváth Martin, Hoss Bence

KTK

Lorencz Máté, Horváth Barnabás

 

Pécsi Tudományegyetem | Rektori Kabinet | Kutatás- és Innovációfejlesztési Főosztály | Doktori és Tehetséggondozó Iroda | Központi Regionális és Európai Tehetségpont H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4. | +36-72-501-500