simpleSAMLphp login


Beszámoló a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program 2021/2022-es ciklusáról

A PTE Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programja 2021 tavaszán újult meg. Az átalakított komplex tehetséggondozó programba felvételt nyerhetett a PTE minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, teljes idejű, alapszakos, mesterszakos vagy osztatlan képzésben részt vevő nappali tagozatos hallgatója, aki korábban már bizonyította kiválóságát és tehetségét valamelyik egyetemi tehetséggondozási formában (OTDK, szakkollégiumi rendszer stb.) 

A tehetséggondozási program alapját a témavezető oktatók irányításával végzett hallgatói kutatómunka alkotja. A résztvevők egyéni fejlődését támogatja a program képzési rendszere, valamint a látókörszélesítést segítő és a kapcsolatteremtés támogató Tehetség Esték programsorozata. A 10 hónapos program végén megrendezésre kerülő PTE Tehetség Napon a résztvevő hallgatók prezentálták egyéni kutatási eredményeiket.  

A programba jelentkező fiatalok kiválasztása 2021 májusa és júliusa között zajlott a PTE Tehetségtanácsa által felállított kritérium és szempontrendszer figyelembevételével. A programba felvételt nyert hallgatók a munkát 2021 szeptember közepén kezdték meg egy online évindító fórum keretében.  

A 10 hónapos program során 10 Tehetségestén vehettek részt az ösztöndíjasok. A megvalósult kerekasztal-beszélgetéseknek köszönhetően a hallgatók inter- és multidiszciplináris tudáshoz jutottak, amely nagy mértékben elősegítheti, hogy a jövőbeli tanulmányaik/kutatásaik során ezt alkalmazzák és kamatoztassák. A program során vendégeink voltak: 

Prof. Dr. Betlehem József 

Prof. Dr. Jakab Ferenc 

Dr. Csókási Krisztina 

Kenderesi Tamás 

Dr. Raposa László Bence 

Dr. Járai Róbert 

Prof. Dr. Miseta Attila 

Prof. Dr. Borhy László 

Dr. Fazekas István 

Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna 

Prof. Dr. Törőcsik Mária 

Prof. Dr. Font Márta 

Dr. Czeferner Dóra 

Dr. Bertók Gábor 

Prof. Dr. Fedeles Tamás 

Prof. Dr. Pap Norbert 

Prof. Dr. Péley Bernadette 

Dr. Arató Nikolett 

Dr. Guld Ádám 

Dr. Katona György 

Dr. Dringó-Horváth Ida 

Dr. Vörös Zoltán 

Dr. Ferencz Orsolya 

Dr. Bacsardi László 

Dr. Nagyváradi László 

Dr. Dietz Ferenc 

Dr. Várady Géza 

Dr. Hohmann Balázs 

Dr. Jankovits László 

Dr. Takács József 

Ágoston Zoltán 

 

A beszélgetésekről készült felvételek az alábbi linken elérhetőek: https://www.youtube.com/watch?v=7nR_S_x6FHk&list=PLMbCbSsPSsJwnBzbxsSCvmpk5NzYHtJCU&ab_channel=PTE1367 

Az eseményekről a PTE Facebook oldala rendszeresen beszámolt: https://www.facebook.com/PTE1367/photos/pcb.10159874133441280/10159874130816280/ 

A kitűzött céloknak megfelelően a program résztvevői a 2022 tavaszi félévben sikeresen teljesítettek több, praktikus ismereteket, publikálási és előadói technikákat célzó kurzust. A program lezárásaként a hallgatók sikeresen részt vettek a záróeseményen, a Tehetségnapon, ahol bemutathatták egyéni kutatási eredményeiket (hasznosítva az előadói készségeket fejlesztő kurzuson tanultakat) az előre meghatározott tudományos szekciókban. Az esemény tudományos konferencia stílusa elősegítette, hogy a szekcióelnökök észrevételei és javaslati hozzájáruljanak a hallgatók fejlődéséhez, amely tapasztalatokat az egyetemi tanulmányaik során a későbbiekben is hasznosítani tudnak. A teljes program lehetőséget biztosított a hallgatók számára, hogy kapcsolati hálójukat az egyetemen belül, más tehetséges hallgatótársaikkal és az egyetemen kívül is, jeles szakemberekkel bővítsék.  A 2022 őszi félévben, élve a program támogatási időszakának meghosszabbítási lehetőségével 3 alumni találkozót szerveztünk a program előző és mostani évadában résztvevőknek, mely lehetőséget biztosított a generációk közti kapcsolatépítésre is. 

A jelen pályázat támogatásával kialakított komplex tehetséggondozó program a maga nemében a Pécsi Tudományegyetemen teljesen új, innovatív kezdeményezés. A program töretlen sikerét mutatja, hogy a 2022-2023-as évadra is hétszeres túljelentkezés volt a hallgatók körében. Hálásan köszönjük a Nemzeti Tehetség Program támogatását, hogy a KITEP 2021-2022-es évada sikerrel zárulhatott.  

A pályázat azonosítószáma: NTP-INNOV-21-0092

 

Pécsi Tudományegyetem | Hallgatói Szolgáltatási Központ | Tehetséggondozó Iroda | Központi Regionális és Európai Tehetségpont H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4. | +36-72-501-500