Pécsi Tudományegyetem

Központi Regionális és Európai Tehetségpont

Már diákként megtette első lépéseit a tudományos munka rögös útján

szerző: Gönczi Andrea Dr. | 2015. december 11. 12:57 | 281 megtekintés
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Bíró Dóra mentorával, Varga Istvánnal

2015. december 10. 17:43 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu

Az interjú a bama.hu oldalon jelent meg.

Szekszárd, Pécs | Bíró Dóra, a szekszárdi kar IV. évfolyamos szociális munka alapszakos hallgatója elnyerte a Pécsi Tudományegyetem Kriszbacher ösztöndíját, amelyet dr. Bódis József rektor adott át szerdán délután Pécsett.

Bíró Dóra a sport és a szociális munka összefüggéseit kutatja. Varga István,  a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) adjunktusának, aki a tehetséges hallgató témavezetője, meggyőződése, hogy a sport és a szociális munka összefüggései a XXI. századi szociális munka egyik lehetséges fejlődési irányát jelentik. A fogyatékos emberek sportjától kezdődően a drogosok rehabilitációjában sok más területen is megoldás lehet a sport, amely akár kiemelkedési lehetőséget is biztosíthat a hátrányos helyzetű családban élők számára, tette hozzá.

Bíró Dóra és mentora, Varga István (Fotó: Mártonfai Dénes)

Bíró Dóra másodikos kora óta foglalkozik a témával és biztos abban, hogy a sportnak nagy szerepe van a szociális munkában és a jövőben még nagyobb lesz. A fejlődési irányai még kiforratlanok, de például alkalmazni lehetne a sportot a szociális ellátórendszer több területén, vagy a már meglévő öntevékeny közösségek, az eddigieknél szélesebb körben foglalkozhatnának programok szervezésével.

Az idén végez Szekszárdon, de a tanulmányait még nem fejezi be, szociológia mesterszakon folytatja, elképzelési szerint az ELTE-n. A későbbiekben is kutatással szeretne foglalkozni. Ugyanakkor érdekli például a honvédség is, ahol fiatal kora ellenére már önkéntes műveleti tartalékos.

Lehetséges alternatívaként az is felmerül, hogy a majdani kutatótevékenységét nem a felsőoktatásban, hanem esetleg a honvédségen belül végezné. Az önkéntes munkát a gyönki evangélikus gyülekezet keszőhidegkúti nyári táboraiban kezdte, ahol először résztvevő volt, majd segítő lett. Ugyancsak kapcsolatban van a Tolna Megye Ifjúságáért Alapítvánnyal is, ahol az önkéntes gyakorlatát is végezte.

Vannak tehetséges fiatalok a karon, mondta Varga István, csak az kérdés, hogy mennyi elszántság, kitartás van bennük. A sikerhez szükség van egy nagyon jó témára is és arra, hogy a hallgató ne sajnálja az idejét a felkészülésre és az eredmények feldolgozására.

Bíró Dóra szerint is a siker függ a felkészültségtől, az meg attól, mennyi időt és energiát fordít rá az ember. Ugyanakkor egy jó témavezető nagyon sokat tud segíteni, különösen, ha valamely ponton elakad az ember, mondta. Kiemelte, hogy nagy segítséget jelentett számár az Illyés Gyula Szakkollégium. Ugyanakkor nem marad ki a bulikból sem. Gyerekkora óta sportol, egy görögországi versenyen lefutotta a félmaratont, a jövő nyárra tervezi a teljes táv megtételt.